The Chocolate Line

VENEZUELA

HomeExpeditiesVENEZUELA

Venezuela

Oktober 2012, we landen in Venezuela in volle verkiezingsstrijd. Hectisch, maar we vernemen dat de kersverse Miss Venezuela een jonge cacaoboerin is en dat maakt veel goed. Dus op zoek naar de beste cacaobonen met misschien wel bijzondere   eigenschappen…

De Criollo- en Trinitario-bonen uit het gebied rond Caracas zijn bekend om hun van nature vanille- en karamelsmaak.  Ideaal dus om ze in een sublieme melkchocolade met 43% cacao te verwerken. Een combinatie met walnoten en kardemom is hier ideaal.

Proef onze originereep uit Venezuela, verkrijgbaar in onze webshop, en beleef ons verhaal.

Caracas, de favelas hier zijn de grootste en gevaarlijkste van gans Zuid-Amerika. Maar de mens is inventief, de veiligste manier om zich hier te verplaatsen is met een soort skiliftje, hoog boven de grond en in de meeste restaurants is het verboden een vuurwapen bij zich te hebben. Te checken via een metaaldetector aan de ingang.

Gelukkig is er een uiterst vriendelijke bevolking en markten met een ongelooflijk aanbod in kruiden zoals kaneelstokken van een halve meter, tientallen soorten bananen,  en plaatselijke specialiteiten zoals een seks-drankje op basis van mierengif.

Na” Shocking Caracas” hebben we behoefte aan een stukje natuur en willen we ons in een zoektocht naar de beste cacao storten.  Het 16de-eeuwse dorp Chuao , het Mekka van de chocolade,  is wegens een ondoordringbaar regenwoud best te bereiken langs de kust en ligt midden de plantages waar wellicht de beste criollo ter wereld geoogst wordt,  samen met de eveneens Venezolaanse  porcelana blanca . Een minuscuul koloniaal kerkje met een enorm kerkplein om cacaobonen in de zon te drogen.

Ook hier gaan chocolade en socialisme hand in hand en is de geest van Chavez nog overal aanwezig. Venezuela, land van kinderlijke eenvoud en tegenstellingen, waar religie naar folklore neigt en socialisme naar dictatuur, maar waar de revolutie nog lang niet geblust is.

Tenslotte naar de delta van de Orinoco-rivier, de Boca de Tigre met de paaldorpen van de Warao-indianen,  een aards paradijs voor de natuurliefhebber. Dit is echt een paar dagen genieten in een totaal andere wereld waar de jungle-cacao centraal staat.

Schijn bedriegt, langs de Orinoco vinden we een boon die we voor cacao houden, het is echter een ander soort vrucht, de “Cacao de Agua” die weliswaar eetbaar is maar niets met echte cacao te maken heeft.

De delta van de Orinoco is zeer visrijk, de vleesetende piranha’s die ook de mens aanvallen zijn hier talrijk. Het jagen hierop geeft een bijzondere kick, maar opgepast voor de vingers, zelfs een stuk hout bijten ze op het drogen zonder het minste probleem door. Meedogenloos zoals de jungle en de samenleving in de favelas 

The Bolivarian Republic of Venezuela, een prachtig land met een nog lange en wellicht moeilijke weg te gaan.

Terug Koop Nu!