The Chocolate Line

GRENADA

Grenada

Grenada, dit specerijeneiland waar de beste muskaatnoot ter wereld groeit, is ook bekend om de buitengewone kwaliteit van zijn cacaobonen. In deze samenleving van “Love and Peace” bezochten we reeds in oktober 2012 diverse kleine maar perfect georganiseerde coöperatieven gefocust op de teelt van de perfecte cacaoboon. Het resultaat mag er zijn.

De pure chocolade met 67% cacao is een evenwichtige melange van Grenada-Trinitario en Criollo en doet denken aan pompelmoes met zoethout en geroosterde cacaobonen. Een ideale combinatie met banaan en appel.

Proef onze originereep uit Grenada, verkrijgbaar in onze webshop, en beleef ons verhaal.

Met een oppervlakte van amper 344 km² werd dit paradijselijk eiland door Colombus in 1498 la Concepción gedoopt. Later noemden de Spaanse zeevaarders het Grenada. Het herinnerde hen aan de groene glooiingen van hun geboortestreek, Andalusië. Van zijn vulkanische oorsprong getuigen niet alleen de aanwezige kratermeren, maar ook de uiterst vruchtbare bodem. Een zegen voor de cacaoteelt.

De prachtige cacaovruchten worden met de hand geplukt en ter plaatse met een machete van de bonen ontdaan. Dan de fermentatiebakken in waarna het drogen onder de tropische zon begint.

Ook de muskaatnoot maakt naast de cacao de trots van het eilandje uit. De schil smaakt een beetje anders dan de noot en wordt als de bekende specerij foelie verkocht.

We maakten er ook kennis met “The Grenada Chocolate Company”, een  ecologisch gesloten en een CO2-vrij circuit van” bean to bar”. Alles is hier bio en op basis van propere energie. Zo wordt de elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. Het is van deze plantage dat in 2013 een lading chocolade met de zeilboot “Tres Hombres” naar Amsterdam werd overgebracht. Wij hebben er een gedeelte van gekocht en verwerkt. Uit respect voor hun initiatief hebben we deze eco-chocolade per bakfiets - dus ook zonder CO2-uitstoot - van de aanlegsteiger  in het Wilhelmina-dok naar Brugge  gebracht. De ontvangst was feestelijk en als toemaatje wees mijn personenweegschaal 6 kg minder aan.

Op Grenada, met amper 100.000. inwoners, is het goed leven op mensenmaat en op het ritme van de natuur. Geen technische hoogstandjes, maar ambachtelijk werk voor iedereen in een zuiderse sfeer waar het ritme van de Calypso en de reggae nooit veraf zijn.

Terug Koop online!